Systemisch werk

 

Systemisch werk is bij uitstek een methodiek die werkt op het niveau van bewustwording. Het zichtbaar maken van dynamieken in een systeem, het ervaren van een gewaarwording bij een kleine opstelling geeft inzicht en rust. 

Een (familie)opstelling, ook wel systemisch werk genoemd, is een helder middel om onbewuste, belemmerende en vaak onzichtbare patronen aan het licht te brengen en ook daadwerkelijk ruimte voor verandering te creëren. Een (familie) opstelling vindt plaats met een  een vraag inbrenger. De opstelling kan door middel van vloerankers worden uitgezet of door middel van een tafelopstelling. Een opstelling duurt over het algemeen een uur tot anderhalf uur.

 

Wanneer een opstelling?

Je hebt een vraagstuk op het gebied van werk, relaties, gezondheid, ouderschap of zingeving. Dan is een individuele opstelling iets voor jou. Samen gaan we met jouw vraag aan de slag en onderzoeken we door middel van een opstelling wat zich afspeelt op een diepere laag.

 

Hoe ziet een opstelling eruit?

Een (familie) opstelling is een hulpmiddel om inzicht te krijgen in je relaties. Inzicht in bepaalde patronen, verhoudingen en knelpunten zijn belangrijke ijkpunten. Deze informatie wordt met behulp van een (familie) opstelling verkregen door vragen die ik je stel, waardoor er op een dieper niveau naar inzichten en antwoorden wordt gezocht. Een (familie) opstelling is een vorm van systemisch werken. Niet-direct zichtbare relaties worden zichtbaar gemaakt vanuit het idee dat alles met elkaar verbonden is (systemen). 

(familie) opstellingen zijn dus een krachtige manier om onderliggende patronen in je leven zichtbaar te maken. Het bijzondere aan (familie)opstellingen is dat we werken met een lichamelijk, energetisch en emotioneel krachtenveld, dat we zichtbaar maken met behulp van de opgestelde mensen. Iedere familie of systeem bezit een sterke samenhang, gewenst of niet, er is sprake van een gedeeld veld, niet alleen door de (genetische) verwantschap, niet alleen in de gemeenschappelijke ervaringen die door de generaties heen hun invloed uitoefenen. Er is een samenhang die niet direct altijd zichtbaar is maar waarvan het effect bij alle familieleden een werking heeft: het “veld”.

Dit veld, of anders gezegd de “familieziel”, zoekt naar een evenwicht waarin ieder lid van het systeem tot zijn of haar recht komt, en verdraagt geen buitensluiting of ontkenning van personen en gebeurtenissen die bij dat systeem horen. Kinderen identificeren zich vaak onbewust met vergeten of buitengesloten familieleden en dragen het lot van deze mensen met zich mee. Dit noemen we een “verstrikking” en deze verstrikkingen kunnen, zolang ze onbewust blijven, van generatie op generatie overgaan en in sterke mate het verloop van ons leven beïnvloeden. Daardoor zijn we niet helemaal vrij om onze eigen weg te kiezen. In de workshops maken we familie-opstellingen naar dat innerlijke beeld. Daarbij maken we gebruik van vloerankers of poppetjes, die (familie)leden representeren. 

De optelling geeft een beeld van de disbalans in het (familie)systeem, en laat zien waar de verstrikkingen vandaan komen. Door de posities van de representanten te veranderen, zoeken we de juiste ordening. Door “oplossende zinnen” kan een nieuw innerlijk beeld ontstaan met meer ruimte voor respect en liefde. De familie kan zo een bron van kracht worden.